HOGYAN VÁGJ DISZNÓT FELIRATOZÓGÉPPEL?
Mivel gyerekkorunkban, mindkettőnk családjában volt évi legalább egy tisztességes disznóvágás, tavaly ilyen időtájt úgy döntöttünk, ideje feleleveníteni a régi hagyományt!
Igaz, kicsit újítottunk rajta, ám a lényeg maradt.
Kolbászt, vérest, májast, disznófősajtot töltünk, házi tepertőt, szalonnát készítünk, húsvéti sonkának valót pácolunk sóban, és hagyományos, disznótoros ebéddel is készülünk nagy lelkesen.
Hadd emlékezzenek a gyerekeink azokra az ízekre, illatokra! (Na jó, utólag bevallották, hogy pl a tisztított disznóbél nem illat, inkább bűz kategória ).
A tavalyi disznóvágásunkat már elmeséltük. (Nézz bele IDE KATTINTVA), így nem is nyújtanánk újra arrafelé a szót.
Ami a lényeg: kitűztük az idei Rimbás-féle disznóvágás időpontját.
El is kezdtünk szervezkedni, előkészülni, disznót szerezni, és a többi, amikor eszünkbe jutott, hoppá!
Az utolsó szál, féltve őrzött házi füstölt kolbászunk még a fagyasztóba.
Nosza elő vele, együk meg gyorsan!
Az egyik kedvenc, szomorúszürke, téli napokra tartogatott, lélekmelengető vacsoránk, a sütőben, héjában sült krumpli házi vajjal összetörve, nyers, füstölt kolbásszal, frissen vágott hagymával, és savanyú káposztával. (Gyerekkorunkban házi káposztalevet ittunk mellé, ám sajnos azt nehéz manapság beszerezni.)
Vacsorázás közben megakadt a szemünk a kolbász címkéjén, és egyszerre jutott eszünkbe: idén is le kell majd gyártsunk egy halom ilyen feliratot azokra a finomságokra, amelyek a füstre mennek!
Holnap ne felejtsünk elhozni a boltunkból egy adag szalagot a címkézőbe!
És majd keressük meg a feliratozógépünket is! (Aminek természetesen mindig akkor vész nyoma, amikor égető szükségünk lenne rá.)
Közben megcsodáltuk: a címke, amit összevissza fogdostunk zsíros kézzel, anno napokig füstölődött, aztán meg szinte egy évig volt a fagyasztónkban, milyen szép állapotban, és egyben maradt meg.
Bizony, lásd, megéri feliratozógéppel dolgozni idei disznóvágásunkkor is!
(A kóstolók, amelyeket ajándékba adunk, mennyivel szebben mutatnak egy ilyen címkével! + Hagyományosan, zsírpapírba csomagolva, -na jó, fekete-fehér nagy újságpapír kellene, ám az nekünk sosincs - és natúr spárgával átkötve. )
Hát, többek között, ettől lesz nálunk egyszerre rusztikus és modern egy disznóvágás.
Ha te kedvet kaptál egy jó kis, otthoni disznóvágáshoz, feliratozógéppel, disznót nem találsz a webshopunkban, ám feliratozógépet igen!
IDE KATTINTS érte.
Nagyon reméljük, nem veszünk el az idei nagy disznóvágásos tennivalóink között, és neked is beszámolhatunk majd arról, hogyan sikerült. (Magunkat ismerve lesznek ott bonyodalmak! )
ui. A kolbász azért ilyen "sápadt", mert mi a hagyományos, erdélyi fehérkolbászt szoktuk elkészíteni, melyben kevesebb a piros színt adó paprika.