Ünnepi disznóvágás
(Vegetáriánus barátaim most ezt az írást ugorják át, lehetőleg csukott szemmel.)
Karácsony előtt disznót vágni? A legjobb!
Úgy alakult, hogy egy falubelim malacokat tart, és megkérdezte, átvenném az egyiket?
Átvettem.
Általában januárban szoktam disznót vágni, (vagyis vágatni, mi 'csak' feldolgozzuk), ám üsse kő, egyszer élünk!
Legalább friss hús kerül majd az ünnepi asztalra!
Olyan 60 kiló körül lesz majd a malac, olcsón adom - mondta az atyafi.
Mire odaértem a disznóért, 102 kiló lett belőle – vágás után.
Karácsonyi csodamalac a javából.
Mindegy, rábólintottam, jöhet így is, nagy a család, elfogy.
Enikő édesanyja a karmestere disznóvágásainknak.
Ő anno rengeteg disznóvágáson részt vett, tudja minden csínját, praktikáját, az erdélyi fűszerezést, ahogy mi szeretjük, a májas, véres, kolbász elkészítésének minden titkát.
Nélküle neki se állnánk egy ekkora volumenű feladatnak.
Ő mondja mit, hogy, mi pedig mindannyian szorgosan a keze alá dolgozunk családilag.
Májat darálunk, kolbászhúst gyúrunk, csombordlisztet készítünk, disznófősajtot gyártunk, ropogós tepertőt olvasztunk, töltjük a hurkákat serényen.
Ez a hétvégénk rá is ment a 102 kilós disznóra. Ám minden perce megérte, annyi finomság készült.
Az adventi koszorút is a májas hegyek árnyékába gyújtottuk meg ezüstvasárnap.
Azt hiszem a disznóvágás fő nyertesei többek között a barátaink: őket minden évben ellátjuk gazdagon kóstolóval.
Illetve idén egy-egy tábla szalonnával is majd, mert annyi szalonnánk lett ebből a disznóból, hogy ezerkilósra kerekednénk, ha mind mi ennénk meg.
Jó lenne itt az üzletben is finom kóstolókat osztogatni, ám akkora malacunk azért nem volt.
És nem is lenne higiénikus itt a nyomtatók és tonerek között a húsféle, mint ajándék.
Ám ajándékunk azért van, ha másféle is.
Mindenki, aki benéz most hozzánk, adventi ajándékkal távozik tőlünk.
Elvégre napról napra közelebb a karácsony.
És adni pont olyan jó érzés mint kapni...
Üdv. Zsolt